Salgsdugnader
Salgsdugnader er den vanligste formen for dugnad for idrettslag, skoleklasser, russegrupper og andre organisasjoner som ønsker å tjene penger på dugnader. Det er vanligvis to måter å gjennomføre en salgsdugnad på. Enten ønsker man å bestille et bestemt antall produkter per person før man starter å selge, eller så kan man forhåndsselge. Gruppen velger selv hvilke produkter de vil selge, hvor de skal selge og når de skal selge. Salgsdugnad passer for alle grupper, de fleste som gjennomfører salgsdugnader er idrettslag, skoleklasser og russegrupper.
Hva er dugnad?
Dugnad er en arbeidsform for idrettslag, foreninger, skoleklasser, korps, russegrupper og andre former for grupper som trenger inntekt. Salgsdugnad er den vanligste formen for dugnad for at idrettslag, skoleklasser og russegrupper skal få inn penger for å nå sitt mål, enten det er nytt utstyr, russetiden eller dere skal tjene penger til klassetur.
Før dugnaden
Forhåndssalg eller bestille varer først? Å forhåndsselge vil si at dere selger så mye dere klarer for så å bestille nøyaktig det antallet. Da er det ingen fare for å sitte igjen med ekstra produkter. Mest sannsynlig blir det en ujevn fordeling på hvor mye hver enkelt selger. Ved å bestille varer på forhånd har alle et likt antall med varer de skal selge, og tjener da inn like mye. Dette gjør at noen kan bli ekstra pushet til å selge et par ekstra. Noen grupper ønsker forhåndssalg, mens eksempel russegrupper ofte foretrekker et fast antall per medlem så det blir rettferdig fordelt.
Velg produkter. Så fort man har blitt enig om forhåndssalg eller å bestille produkter må man velge hvilke produkter man ønsker å selge. Det vanligste er å velge 1-3 produkter man selger samtidig. Da kan kundene velge mer og det er større sjanse for at noen kunder velger å kjøpe et av hvert produkt. Det er vanligst å starte med en runde med dopapir og tørkepapir, og avslutte med en runde sokker eller andre lettsolgte varer.
Hvor mye skal man selge. Det er normalt å selge mellom 5-30 produkter per person på en runde med dugnad. Det er smart å velge forskjellige produkter så kunden kan velge mellom for eksempel dopapir dugnad, tørkepapir dugnad og dugnad med sokker. Antallet varer ut i fra hvilken produkter dere selger. Dersom dere velger dopapir dugnad er det vanlig å selge 10 - 15 sekker per person + tørkepapir.
Leveringsmottaker og leveringsdato. Før man bestiller må man bli enig om hvem som skal stå som leveringsmottaker og få alle varene hjem til seg. Dere velger selv hvor dere ønsker å få varene levert, og det kan også bli levert til skolen, klubbhuset eller en privat adresse. Ved levering til privatadresse er det smart å tenke på hvem som har størst oppkjørsel og enkel adkomst, da varene som regel blir levert med lastebil.
Det er viktig å avtale en dato for levering som passer for alle, da slipper mottakeren å oppbevare varer hos seg over lenger tid og alle får sine varer med en gang. Når datoen for levering er avtalt kan man også bruke det som salgsargument når man selger til familie, naboer, venner og bekjente. Husk at det ofte er store varer og det kan være vanskelig for leverandøren å avtale en dato 100 % da det kan oppstå mange utfordringer. Noen varer kan også bli sendt med posten hvor det er vanskelig å vite eksakt leveringsdato.
Fakturamottaker. For å gjennomføre bestillingen, trenger man en fakturamottaker som er over 18 år til fakturaen. For idrettslag og andre organisasjoner er det normalt å ha organisasjonen som fakturamottaker, for skoleklasser er det normalt FAU-lederen og for russegrupper hvor alle er under 18 år kan en forelder eller foresatt være fakturamottaker.
Bestilling. Når dere har blitt enig om hvilke produkter dere vil selge, leveringsmottaker, dato dere skal få varene og funnet fakturamottaker er det kun bestillingen som gjenstår før dugnaden. Dere bestiller på nettet ved å fylle ut bestillingsskjema med all informasjonen, og på slutten velger dere leveringsdato.
Les også: FAQ med vanlige spørsmål og svar
Under dugnaden
Bestillingslister. For å ha oversikt over alle salgene anbefaler vi å bruke en bestillingsliste, disse kan man lage selv eller bruke maler fra den dugnadsaktøren man bruker. Her skriver man hvem som har bestilt, hvor mange varer, om varene er levert og om man har fått betalt. Dette er spesielt viktig når man forhåndsselger, da man må vite hvor mange produkter man har solgt før man bestiller.
Last ned bestillingslister her
Salgsark og flyers. For å gjøre salget lettere kan man bruke salgsark og flyers. På disse står det informasjon om varene og pris, da vet kunden hva de kan forvente og akkurat hva de må betale. Salgsark man legger ut på sosiale medier som Facebook og Instagram, men man kan også sende det digitalt eller skrive det ut og dele ut. Flyers er det normalt å putte i postkasser til naboer, man skriver selv på hvilke produkter man selger, pris og kontaktinformasjon.
Last ned salgsark og flyers her
Betaling av salgsdugnad
Standard betalingsfrist er 14 dager etter dere mottar varene. De fleste dugnadsaktører tilbyr kreditt så dere kan betale med pengene dere har tjent inn på dugnaden. Dersom dere ikke rekker å betale i tide ta kontakt med dugnadsselskapet for å utsette fristen. Dersom dere ønsker å bruke en dugnadsaktør som ikke gir dere kreditt anbefaler vi dere å benytte noen andre.
Salgsdugnadene dere tjener mest penger på
Dopapir dugnad. Det er ekstremt mye å tjene på å selge doruller fordelt på 2/3 runder. Toalettpapir er noe alle trenger og dere tjener 235 kr per sekk dere selger. Hvis en gruppe på 20 stykker selger 10 sekker hver, sitter dere igjen med 47.000 kr i fortjeneste. Hvis dere så gjentar denne dugnad toalettpapir to ganger etter noen måneder tjener 141.000 kr på kun å selge 30 sekker hver.
Tørkepapir dugnad. Tørkepapir er veldig bra produkt å ta med ved siden av toalettpapiret. På en bestillingen skal det være flere sekker toalettpapir enn tørkepapir, men de som tar med noen sekker tørkepapir tjener fort mange tusen kroner mer. Tørkepapiret har en fortjeneste på 235 kr pr sekk. Hvis en gruppe på 20 stykker selger 10 sekker toalettpapir og 4 sekker tørkepapir hver, sitter dere igjen med 65.800 kr i fortjeneste. Hvis dere så gjentar denne dugnaden to ganger etter noen måneder tjener 197.400 kr på kun å selge 42 sekker hver.
Sokker dugnad. Sokker er noe alle bruker, og de kommer i to forskjellige størrelser for å passe alle. De minste sokkene er 35-40, mens de største er 41-46. Dere selger en pakke med sokker for 300 kr, og tjener 150 kr per pakke. En gruppe på 10 stykker som selger 10 pakker hver tjener 18.650 kr på kun en runde med sokke dugnad.
Inspirasjon til ulike salgsdugnader
Det mest vanlige å selge er toalettpapir og tørkepapir, men det finnes mange andre populære salgsdugnader man kan gjennomføre. Nedfor har vi nevn forskjellige produkter og vanlig pris på fortjeneste per produkt. Prisen kan varier ut i fra hvilken leverandør man kjøper fra.
Dopapir dugnad. Dere selger en sekk med 56 ruller for 500 kr, og tjener 235 kr per sekk.
Tørkepapir dugnad. Dere selger en sekk med 28 ruller for 500 kr, og tjener 235 kr per sekk.
Tennbriketter dugnad. Dere selger en eske med 200 briketter for 260 kr, og tjener 130 kr per eske.
Sokker dugnad. Dere selger en pakke med 10 sokker for 300 kr, og tjener 170 kr per pakke.
Julekort dugnad. Dere selger en pakke med 10 doble julekort for 150 kr, og tjener 75 kr per pakke.
Kake salg i butikk eller kjøpesenter. Dette er en fin dugnad hvor man samles i grupper gjennom helgen og selger hjemmelagde kaker, kjeks og godteri fra butikken. Fortjenesten på denne dugnaden varierer, men snittet ligger som regel på 10.000 kr. Dette er altså en kake dugnad hvor dere selv baker kakene.
Gjør samme dugnad flere ganger
Varene dere har solgt er forbruksvarer som vil si at kundene kommer til å gå tom og trenger mer. Derfor er det smart å ta vare på bestillingslisten fra dugnaden, så dere kan kontakte alle kundene og sjekke om de vil ha påfyll av varene. Dere bygger dere opp en kundebase som gjør at de neste dugnadene vil gå mye enklere.
Salgsdugnader idrettslag
Idrettslag kan ha salgsdugnader for å tjene inn til nytt utstyr, vedlikehold, treningsleir osv. Det er normalt at det er lederen for idrettslaget som har kontroll på dugnaden og sørger for bestilling, levering og distribuering til alle medlemmene. Det er enten lederen eller klubben som står som fakturamottaker, dersom kubben har et organisasjonsnummer kan organisasjonen settes som fakturamottaker.
I løpet av et år med dugnader, har Asker Turn tjent inn over 120.000 kr på kun tre runder med salg av toalettpapir og tørkepapir. Idrettslaget bygget opp en kundebase, for så å selge til samme kunde gjentatte ganger.
Les også: Dugnad for idrettslag
Salgsdugnader skoleklasser
Skoleklasser pleier å ha salgsdugnad for å tjene penger til klassetur, en av de vanligste klasseturene er å dra med Hvite Busser til Tyskland i 10. klasse. De siste årene har det også blitt populært med Norges reiser. Det er som regel en foresatt eller FAU-leder som pleier å være ansvarlig for dugnaden, og sørger for bestilling, levering, distribuering og innkreving av penger fra alle som er med på dugnaden.
En skoleklasse fra Molde tjente 49.630 kr på en enkel runde med forhåndssalg av toalettpapir, tørkepapir og tennbriketter.
Les også: Dugnad for skoleklasser
Salgsdugnader russ
Russegrupper velger seg en aktør og gjennomfører flere runder med salgsdugnader hos dem. Russegrupper starter med salgsdugnader opp til 3 år før de selv er russ, og har gjentagende dugnader frem til russetiden. På den måten får de solgt til samme kunder over en lenger periode, og får inn penger jevnlig.
Russebussen Hvelvet fra Romerike startet med dugnader 2 år før de selv var russ, og hadde syv runder med salgsdugnader hvor de til sammen tjente over 380.000 kr på å selge toalettpapir, tørkepapir, sokker og tennbriketter.
Les også: Dugnad for russ
Tips for å selge mest mulig
Start salget så fort dugnaden er bestilt. Allerede fra dere har lagt inn bestilling anbefaler vi at dere starter å selge, da avtaler dere med kundene at dere kommer med varene til en satt dato og de betaler når de får varene. På den måten kan dere ha gjort unna store deler av dugnaden allerede før dere får varene. Husk å fylle ut bestillingsliste så man ikke glemmer noen kunder.
Ring venner og bekjente. Det er alltid bedre å ringe enn å sende en melding, det aller best du kan gjøre er å dra på døra til venner og kjente for å høre om de vil kjøpe. Det er mest effektivt og personlig å ringe kontra å sende en melding, og dette kan øke salget betraktelig.
Legg ut på Facebook og Instagram. Dere burde legge ut salgsark på Facebook og Instagram for å spre budskapet og selge online. Vi anbefaler å be foresatte om å gjøre det samme da de kan ha et annet nettverk og spre budskapet til enda flere.
Inkluder foreldre og foresatte. Spør foreldre og foresatte om de kan ta med salgsark på jobb og poste på sine sosiale medier, det kan være flere av deres kollegaer og venner som ønsker å støtte og dere kan få mye salg gjennom deres kontakter. Foreldre kan sende mail til kolleger og høre med sine venner.
Salgsargumenter. Tenk gjennom hvorfor kundene burde kjøper akkurat disse varene, fortell om kvaliteten, hvor mange lag det er, om det er mykt og om produktet har noen sertifiseringer eller merkingen. Et eksempel er at Dugnadsiden sitt dopapir og tørkepapir er Svanemerket og merket med Grønn Punkt. I tillegg kan det være at bedriften støtter hjelpeorganisasjoner og at deler av overskuddet går til disse. I Dugnadsiden går deler av overskuddet vårt til WWFs arbeid mot truede dyrearter med fokus på isbjørner.
Hjelp hverandre. Dersom det er en eller flere på gruppen som selger mer enn resten, kan de hjelpe de andre medlemmene som sliter. Husk at dere er en gruppe og jobber sammen om et felles mål.
Gjentagende dugnader. Dere kan enkelt tjene mer på samme kunder ved å ha gjentagende dugnader. Varene dere selger er forbruksvarer, så etter hvert vil kundene trenger påfyll. Da får dere inn penger jevnt, og dugnadene blir enklere for hver gang.
Stå på. Det siste salgstipset er å stå på, hold motivasjonen oppe og ikke gi dere før alle produktene er solgt. Dersom man sliter veldig med salget kan man høre med dugnadsaktøren om noen tips for å få det til å gå opp.
Lykke til!
Hva er dugnad?
Dugnad er en arbeidsform for idrettslag, foreninger, skoleklasser, korps, russegrupper og andre former for grupper som trenger inntekt. Salgsdugnad er den vanligste formen for dugnad for at idrettslag, skoleklasser og russegrupper skal få inn penger for å nå sitt mål, enten det er nytt utstyr, en klassetur eller russetiden.
Hva er forhåndssalg?
Forhåndssalg betyr at man selger før man bestiller dugnadsvarer. Det er en risikofri dugnad da man sikrer seg kunder før man forplikter seg til noe form for bestilling av varer.
Hvordan tjene penger til idrettslag med Dugnadsiden?
Dugnadsiden har hjulpet idrettslag med dugnader siden 2011. Vi anbefaler dere å finne ut hvilken produkter dere ønsker selge, etterfulgt med å bestille elektronisk. Dersom dere ønsker veiledning kan dere ta kontakt så hjelper vi dere med å sette opp en pakke som er perfekt for deres idrettslag.
Hvordan tjene penger til klassetur med dugnad fra Dugnadsiden?
Dere kan enkelt tjene penger til klassetur med salgsdugnader med blant annet dopapir, tørkerull, sokker, desinfiserende håndrens, tennbriketter og/eller julekort. Dersom dere ønsker veiledning kan dere ta kontakt så hjelper vi dere med å sette opp en pakke som er perfekt for deres klasse.
Hvordan skaffe penger til klassetur?
Det er normalt å ha dugnad for å dra på klassetur, også kalt dugnad klassetur, hvor man selger kaker, sokker eller har en dugnad toalettpapir. Det er en enkel måte for å tjen penger til klassen.
Tjene penger russ!
Dugnad toalettpapir og tørkepapir er en kjent dugnad de fleste har gjennomført, det er fordi det er forbruksvarer som alle trenger og produktene har god kvalitet. En annen populær dugnad er kakedugnad med kjeks og småkaker, dette er populært året rundt! Les mer om kakedugnad her.