Klassetur

Klassetur

Noen av høydepunktene fra skolegangen er alle klasseturene man får dra på! Enten det er til en aktivtetspark eller museum, er det alltid deilig med et avbrekk fra den travle skolehverdagen. De fleste skoleturene blir arrangert av skolen i forbindelse med utdanningen, men det er også noen turer som blir arrangert av foreldrene i klassen. Da kan man dra på lengre turer til utlandet som koster litt mer, men som er minst like lærerike og en opplevelse men aldri vil glemme.

En klassetur gjennomføres som regel på en av de tre følgende måtene. Klassetur i undervisningstiden, klassetur der foreldrene tar ansvar som oftest en utenlandstur og klassetur på fritiden. Her har vi samlet noen av de mest populære skoleturene man kan dra på, men det finnes ingen grense på hvor man kan reise. Står alle på med dugnader, kan man tjene flere hundre tusen til inntekt for skoletur.

Hvite busser

Den vanligste klasseturen de fleste drar på er Hvite busser. Hvite busser er en reise til Tyskland og Polen for å lære om andre verdenskrig og besøke forskjellige konsentrasjonsleir som Auschwitz, Sachsenhausen og Ravensbrück. De Hvite bussene har fått navnet fra historien om de hvite bussene som ble sendt til konsentrasjonsleirene i Europa for å hente hjem igjen nordmenn og dansker.

Hvor mye koster hvite busser? Den mest populære klasseturen med Hvite busser tar 8 dager koster fra 7.190kr per person. Les mer om klassetur med hvite busser her.

Klassetur til Berlin

Berlin er en by med mye historie og mange inntrykk, og de fleste legger skoletur til Berlin på vei til Polen og konsentrasjonsleirene med Hvite busser. I Berlin kan man blant annet se rester av den gamle Berlinmuren, Holocaust-monumentet og Brandenburger Tor.

Vurderer dere å dra på klassetur til Berlin?  Les mer om klassetur til Berlin her.

Klassetur til Spania

Den mest populære destinasjonen i Spania er Barcelona, og det er ikke for ingen grunn! På en klassetur til Barcelona kan man kombinere faglig innhold med shopping, strandliv og morsomme, fartsfylte aktiviteter. 

Barcelona byr på historie, kunst, kultur og mange forskjellige attraksjoner. Man kan blant annet besøke Parc Güell-park med arkitektoniske utstillinger, shoppe og se på gatelivet i La Rambla, besøke fjellparken Montjïc eller dra på Tivoli TheatreLes mer om klassetur til Barcelona her.

Les også: Dugnad for skoleklasser

Skoletur til Polen

Det finnes flere historiske severdigheter i Polen, blant annet Auschwitz nær Krakow og de vakre historiske bygningene i Warszawa. En vanlige by å dra til i Polen er Gdansk hvor man kan dra i trampolinepark, Oliwa dyrepark, klatre- og aktivitetspark, kjøre GoKart eller dra på utflukt til badebyen Sopot. Les mer om skoletur til Gdansk her.

Klassetur i Norge

Det finnes flere spennende reisemål for skoleklasser i Norge. Eksempler på hvor man kan dra på klassetur i Norge er blant annet Rjukan hvor man kan dra i klatrepark og lære om kampen om Tungtvannet og Dagali hvor man kan prøve rafting, gokart, rappellering og paintball. 

Det er også mange som tar turen til hovedstaden for å besøker Stortinget, se på og høre historien om Akershus festning, gå på Operaen og ikke minst rusle i Oslo´s mange gater. Flere velger også å dra på en ukes leirskole.

Les også: Dugnad for idrettslag

Budsjett klassetur

Det er viktig å sette opp et detaljert budsjett for klassetur og det er mye man skal huske på. Nedenfor har vi listet opp punker som kan være viktig å ha med. Budsjettene varier ut i fra hver skoletur, så tenk derfor gjennom alle utgiftene som kommer til å dukke opp i løpet av turen. 

  • Transport. Billetter til fly, tog, buss eller leie av buss med sjåfør. Både til destinasjonen og i de eventuelle byene.

  • Overnattinger. Motell, hotell eller campingplass

  • Måltider. Frokost, lunsj og middag. Eventuelt om de får dekket middager hver dag, og må betale frokost og lunsj selv.

  • Aktiviteter. Inngangsbilletter til museumer, konsentrasjonsleir eller parker.

  • Lommepenger. Det er normalt at man blir enig på forhånd hvor mye man skal sende med som lommepenger, på den måten blir det likt for alle og det er ingen som føler de ikke har råd til noe.

Hvordan skaffe penger til klassetur

Hvis skolen arrangerer turer som en del av opplæringen, skal den være gratis for elever og foreldre. Les mer om krav til gratis skoletur på Utdanningsdirektoratet sine sider

Turer som arrangeres av foreldrene og som legges utenom vanlig skoletid og ikke har noe med opplæringen å gjøre, er ikke en del av gratisprinsippet. For å tjene penger til klassen kan man blant annet ha innbetalinger. Da betaler alle en lik sum som skal dekke kostnadene for eleven. Det er ikke alle som har råd til det, så det er mer vanlig å ha dugnad for å tjene penger til klassetur og sikre seg at alle har mulighet til å delta.

Det finnes forskjellige måter å tjene penger til klassetur, her har vi listet opp de mest populære og lønnsomme dugnader for å tjene penger til klassen:

Dopapir dugnad og tørkerull dugnad er den dugnaden med høyest fortjeneste per produkt. Dersom man selger en sekk med Dugnadsiden sine doruller tjener man 235 kr per sekk. Er man en klasse på 25 stykker som selger dopapir og tørkeruller til klassetur, og alle selger 10 sekker med dopapir og 5 sekker med tørkepapir hver sitter man igjen med en fortjeneste på 88.0125 kr. Les mer om dopapir dugnad her.

Dugnad sokker er en enkel dugnad med god fortjeneste. Ved å selge en pakke med Dugnadsiden sine sokker tjener man 150 kr per pakke. Dersom man er en klasse på 27 stykker, hvor alle selger 12 pakker hver, sitter man igjen med en fortjeneste på 48.600 kr. Les mer om dugnad med sokker her.

Tennbriketter dugnad er populær dugnad spesielt på høsten og vinteren. Dersom man selger en boks med Dugnadsiden sine tennbriketter tjener man 100 kr per stk. Hvis en klasse på 22 elever selger 14 bokser hver, sitter klassen igjen med en fortjeneste på 30.800 kr. Les mer om tennbrikettdugnad her. 

Det finnes mange forskjellige salgsdugnader man kan ha for å tjene penger til klassetur. Hva som er best å selge spørs hvor man selger og når på året det er. Vi anbefaler at dere høre med dugnadsaktører om hva de anbefaler å selge og om de har noen andre tips.

Vi har også laget en egen lengre artikkel om salgsdugnader

Hva er dugnad?

Dugnad er en arbeidsform for idrettslag, foreninger, skoleklasser, korps, russegrupper og andre former for grupper som trenger inntekt. Salgsdugnad er den vanligste formen for dugnad for at idrettslag, skoleklasser og russegrupper skal få inn penger for å nå sitt mål, enten det er nytt utstyr, en klassetur eller russetiden.

Klasse tjente 71.000 kr på dugnad med Dugnadsiden

En klasse fra Ytre Herøy Ungdomsskule tjente hele 71.000 kr på en dugnad. Klassen solgte dopapir og tørkepapir fra Dugnadsiden og fikk varene levert direkte til skolen. Da slapp de styret med hvem som skulle ta i mot varene hjemme, og alle hentet varene fortløpende etter levering.

Kan vi tjene penger til klassetur med Dugnadsiden?

Ja, vi har hjulpet mange skoleklasser med dugnader siden 2011 så de kan dra på klassetur.

Hvem arrangerer dugnad klassetur?

Det er normalt at en av foreldrene i klassen eller FAU-leder tar ansvar for bestilling, levering og betaling av faktura.

Kom i gang i dag

Det er enkelt å komme i gang, og vi hjelper deg hele veien. Hvis du ønsker å prate med oss om muligheter kan du fylle inn skjemaet, så kontakter vi deg så snart som mulig.

Gå til bestilling ➔