Alt om russetiden

Alt om russetiden

I Norge har vi russetiden som en avslutningsfest for å ha gjennomført videregående skole. Det har vært en Norsk tradisjon i mange år og kan spores tilbake helt til 1700-tallet. De nåværende russetradisjonene startet i 1905, da de første røde russeluene ble tatt i bruk, og i 1916 kom de første blå russeluene. På den tiden ble man automatisk en farge ettersom hva man studerte på videregående, nå er det mer åpent og man kan selv velge farge.

Når starter russetiden

Det kan være varierende når russetiden starter, ut i fra hvor i Norge dere er fra. Vanligvis starter russetiden i midten av april eller begynnelsen av mai, og varer frem til 17. mai. Noen har tradisjon med at russefeiringen starter med en russedåp eller vrengefest. Det er ikke før første dag i russetiden russen har lov til å ta på seg russedressen / russebuksa.

Under covid19 har det vært varierende når russetiden starter, og det har variert stort. I 2020 var det noen som hadde russetid til samme tid, mens andre starter russetiden etter 17. mai. Det spekuleres i at russetiden kan bli flyttet permanent pga covid19 pandemien. 

Les også: Hvilken farge skal man ha på russebuksa?

Når slutter russetiden

Russetiden slutter alltid på 17. mai. For grupper som er på russevan, russebil, russebuss eller vandreruss er det normalt å ha en felles 17.mai frokost før man går i 17-mai tog i nærområdet og til slutt russetog. Natt til 18. mai er det mange russebusser som blir lånt ut til de som eide russebussen året før. Dette har blitt en populær tradisjon de seneste årene.

Russedåp

Russedåp er en form for åpningsseremoni for russetiden. Dato for russedåpen bestemmes av russestyre på hver enkelt skole, men den er normalt i slutten av april eller begynnelsen av mai. Det er ikke et krav om å delta på russedåp for å kunne være russ. Russedåp er ikke spesielt vanlig i Oslo, men vanligere for distriktruss.

På russedåpen får hver russ sitt eget navn. Dette blir skrevet på russeluen og blir bestemt på forhånd av venner. For å får navnet på luen må man døpes, det skjer ved at man får ca 30 sekunder på å drikke en enhet på 5 dl, og det man ikke rekker å drikke får man helt over hodet. 

Les også: Tips til russenavn

Skole og russetid

Ettersom russetiden er fra midten av april frem til 17. mai, har alle skole under russetiden. De fleste russebusser, russevaner og russebiler ruller i ukedagene og drar på skolen som normalt. Noen ganger i løpet av russetiden kan man ha skolerulling, som vil si at man starter å rulle litt senere og avslutter rullingen når skolen startes. Det er viktig å huske på at det ikke er lov å være beruset på skolen.

Husk at du har eksamen etter russetiden, og at de fleste karrakterer i 3. klasse er standpunktkarakterer. Det er derfor viktig å være flink til å prioritere så man ikke går ned i karrakter. Husk at du også har en fremtid etter russetiden.

Russetid for russebusser

Russebussene er kjent for å feste mest under russetiden. Bussene ruller så ofte de kan, og fyller opp ledige plasser med venner og bekjente. I helgene er det ofte russetreff, hvor noen busser velger å kjøre bussen til selve treffet. Det kan derfor bli en veldig hektisk periode for de som er på russebuss, og det er sterkt anbefalt å ha hviledager.

Les også: Alt om russebusser

Russetid for russebiler og russevan

Russebiler og russevan pleier som oftest også å rulle store deler av hverdagen på lik linje som bussruss. I de fleste stedene i Norge er det større miljø for russebil og russevans enn det er for bussruss. Eksempel i Stavanger, Kristiansand, Ålesund. 

På russetreff er det spesielle områder som blir kalt vanland. Her får russevan og russebiler lov til å parkere kjøretøyet sitt, og de kan bruke det som et hengested under russetreffet. 

Les også: Tips til russebil og russevan

Russetid for vandreruss

Da vandreruss og konseptgrupper ikke har et kjøretøy, er det begrenset hvor mye som skjer i hverdagen. Det er vanlig at vandreruss ruller med andre bussruss og russebiler i hverdagen, og ellers har en roligere russetid.

Vandreruss har like stor mulighet til å dra på landstreff som alle andre grupper, og det er ikke noe som stopper konseptgrupper fra å ta tog fra for eksempel Bergen til Stavanger for Landstreff Stavanger. Mange vandregrupper drar på ferie til utlandet sommeren etter russetiden, som en del av feiringen.

Rulling i russetiden

For russ som er på et kjøretøy er det selve rullingen som er det mest populære. Det vanligste er at man fyller opp kjøretøyet med maks kapasitet, og kjører rundt for å møte andre russebiler, bussruss og russevaner. De fleste med kjøretøy ruller som oftest hver dag, også i ukedagene før de skal på skolen. De siste årene er det flere russebusser som velger å rulle fremfor å dra på arrangementer, da det er billigere og for mange en bedre opplevelse.

I løpet av russetiden finnes det flere rulle-arrangementer, blant annet foreldrerulling, søskenrulling og skolerulling. Det er opp til gruppen om de ønsker å gjennomføre dette, og hvordan de velger å gjøre det. De fleste har egen søskenrulling for småsøsken, og egen søskenrulling for eldre søsken. Både foreldrerulling og søskenrulling er ofte tidligere på dagen, og som et vorspiel til selve rullingen på kvelden / natta.

Sjafør i russetiden

For russevaner og russebiler er det oftest en på gruppen som er sjåfør. Ellers er det vanlig å få andre russ til å bli med på rulling mot at de kjører. Noen velger også å betale andre for å kjøre for dem.

For russebusser er det strenger regler som sjåføren må forholde seg til, dette er sjåføren sitt ansvar men viktig at russegruppen også setter seg inn i reglene. Les om ukehvil på Statens vegvesen. Det er flere krav og regler som må opprettholdes, les Russ på vei sine tips under kjøring og rulling. 

Russerebus

I løpet av russetiden er det flere russestyrer som arrangerer rebus for sin videregående. Da melder man seg på i lag, som da er selve russegruppen, og konkurrerer i forskjellige oppgaver som er plassert rundt på en rebus. Russebusser, russevan, russebiler og vandregrupper melder seg på som en samlet lag og konkurrerer mot hverandre.

Hele rebusen blir til et dagsarrangement som er frivillig å delta på. På slutten av rebusen blir det kåret en vinner hvor det oftest er en premie. 

Russetreff

Det finnes flere store russetreff i løpet av russetiden, det største og mest kjente russetreffet er Landstreff Stavanger. Landstreff Stavanger, også kalt LS, har blitt arrangert siden 1986 og er Norges største russetreff med over 14 500 russ fra hele landet. Andre russetreff er Landstreff Lillehammer, Landstreff Fredriksten, Russetreff på Sälen, Landstreff Telemark, Tromsøtreffet, Landstreff Bergen, Maibilletten og Russen dag på Tusenfryd.

Tryvann var tidligere et av Norges største russetreff, men har dessverre lagt ned.

Russeknuter

Rundt april hvert år slippes årets russeknuter av Russen Hovedstyre. Disse er som regel veldig like som året før, men kan ha noen endringer. Se alle russeknutene på Russens Hovedstyre så fort de kommer ut. Russeknuter er en lang tradisjon i Norge, og det er veldig populært blant distriktruss. 

Russetid under corona (covid19)

I 2020 ble Norge truffet av Covid19 viruset, dette gikk hardt utover russetiden både i 2020 og 2021. For de som var russ i 2020 ble russetiden utsatt til etter 17. mai og det var russestyre på de forskjellige skolene som bestemte når de skulle starte. Noen av stedene hadde de rulling opp til 1,5-2 måneder, og fikk altså lengre russetid enn normalt. 

I april 2020 gikk Helse- og omsorgsminister Bent Høie ut og takket norsk ungdom og russ, for deres evne til å sette livet på pause for å være med på den nasjonale dugnaden. Les mer om Bent Høie sin tale til ungdommen her. 

Hvor mye koster russetiden?

Hvor mye man ønsker å bruke på russetiden varier veldig. Dersom man ønsker å bruke minst mulig er det kun russedressen, russegenser, lue og andre tilbehør man trenger å kjøpe på forhånd. Så kommer det billetter til forskjellige arrangementer, transport, mat og drikke i tillegg til dette. 

For en russebuss koster det alt fra 500.000 kr - 3 millioner for alle felleskostnader.
For en russevan eller russebil koster det alt fra 30.000 kr - 250.000kr for alle felleskostnader.
For en vandregruppe koster det ca 0 kr - 150.000 kr for alle felleskostnader.

Vi har laget en større artikkel med budsjett mal: Budsjett for russ

Tips til en økonomisk russetid

Det finnes mange russegrupper som ikke ønsker bruke mye penger på russetiden, men som fortsatt ønsker å ha en russebil, van eller buss. Den enkleste måten å gjøre det billigst mulig er å starte med å finne et rimelig kjøretøy som ikke krever mye arbeid. Ta med en forelder eller en bekjent som har god kunnskap om kjøretøy, og er god på pruting. Det er mye penger å spare på pruting når man kjøper brukte kjøretøy. 

Skaff sponsorer i nærmiljøet. Hørt med familie og bekjente som jobber i private selskaper om de er villig til å sponse gruppen med en liten sum mot at de får ha logoen på kjøretøyet. Det er også sterkt anbefalt å ha så mange dugnader som mulig før russetiden.

Russeklær kan være dyrt, men det er som regel veldig god kvalitet. Dersom man ikke er så opptatt av kvaliteten på klærne kan man spare mye penger ved å stryke på egen logo på klær man selv ønsker. 

Les også: Hvordan skaffe sponsor til russetiden?

Edruss

Det er ikke et krav om å drikke under russetiden. Russ som velger en rusfri russetid og ta avstand fra alkohol blir definert som Edruss. Siden 2013 har det vært en egen gruppe man kan melde seg inn i, Edruss, da får tilsendt velkomstpakke med blant annet strykemerke og hodebånd. Det er også mulig å bli sponset av Edruss organisasjonen, da de ønsker synlige ambassadører som øker bevisstheten på edru-russegrupper. Edruss har egne russeknuter som man kan fullføre på lik måte som vanlige russeknuter, les alle edruss sine russeknuter her.

Dette må du tenke på før russetiden

Det første man må tenke på er å ha skriftlige avtaler. Det kommer mest sannsynlig uenigheter på veien, og det er viktig å kunne ha en skriftlig avtale å referere til. Ha en oversiktlig internkontrakt dere i mellom, og sørg for å ha tilbud og avtaler skriftlig med aktører. 

Les mer om: Internkontrakt for russ

I startfasen av gruppen vil det ikke være mange utgifter, men det er smart å starte med dugnader så fort man kan. Det er først siste året før russetiden at de fleste utgiftene kommer, da burde man ha spart opp det man trenger og ha en krisekasse. Allerede på første dugnad kan dere sette opp en plan for alle fremtidige dugnader, på den måten er dere sikre på at dere tjener nok og at dere slipper høye egenandeler.

Sjekk alltid forskjellige aktører før dere velger en. Som en nyoppstarta gruppe kan det være forvirrende med så mange aktører og tilbud, dra på møte med noen forskjellige også sammenlign tilbudene. Sjekk alltid at aktøren dere velger er en trygg dugnadsaktør.

Dobbeltsjekk alltid med foreldre og foresatte. De fleste russegrupper bli dannet når flertall på gruppen er under 18 år, det er derfor viktig at foreldre er med på de største avgjørelsene og får lese over alle avtaler. 

For russebusser, russevan og russebiler kommer de største utgiftene de siste 6 månedene før russetiden. Det er nå bussen skal EU-godkjennes og det kommer eventuelle reparasjoner. Det er under denne perioden det kan komme uforutsette kostander, så det er viktig å ha nok penger på kontoen til å dekke disse. 

Når er russetiden?

Vanligvis starter russetiden i midten av april eller begynnelsen av mai, og varer frem til 17. mai. Noen har tradisjon med at russefeiringen starter med en russedåp eller vrengefest.

Når slutter russetiden?

Russetiden slutter alltid på 17. mai.

Hva er russedåp?

Russedåp er en form for åpningsseremoni for russetiden. Man få russenavn skrevet på luen og blir døpt i valgfri drikke.

Må man dra på skolen i russetiden?

Ja, skolen kommer først så det er viktig å møte opp og delta i timene.

Kom i gang i dag

Det er enkelt å komme i gang, og vi hjelper deg hele veien. Hvis du ønsker å prate med oss om muligheter kan du fylle inn skjemaet, så kontakter vi deg så snart som mulig.

Gå til bestilling ➔