Hvordan velge en trygg dugnadsaktør

Hvordan velge en trygg dugnadsaktør

Som en nyoppstartet russegruppe er det ikke alltid like lett å vite hvilke dugnadsaktører som er troverdige, men det å gjennomføre dugnader er den vanligste måten å tjene opp penger til russetiden. Det er mange dugnadsaktører på markedet, og utallige produkter russen kan selge for å tjene penger, men hvordan vet man hvilke aktører som er trygge å samarbeide med?

Les også: Alt om russetiden

Hva er en dugnadsaktør?

Først og fremst er det viktig å vite hva en dugnadsaktør er. Enkelt forklart er det et firma som russen kan kjøpe produkter gjennom, for å så selge videre og beholde fortjenesten selv.

Flere russ vil nok oppleve å bli kontaktet av ulike dugnadsaktører, både på Instagram, Facebook eller telefon. Disse dugnadsaktørene tilbyr ofte fordeler ved å gjøre dugnad gjennom dem. Da er det viktig å gjøre en grundig bakgrunnssjekk på om det er en trygg aktør som kan holde det de lover før man inngår noe som helst form for en avtale.

Les også: Hvordan fungerer dugnad

1. Søk alltid opp russeaktøren på proff.no. Alle norske aksjeselskaper er pålagt å ha offentlige tall. På proff.no kan du se hvor mye selskapet omsetter (selger) for i året, hvor lenge de har holdt på, samt hvor mye de har i overskudd (tjener penger) eller underskudd (taper penger). Vær ekstra varsom dersom det er et nytt selskap, selskap med lav omsetning eller underskudd. Om det er et nytt selskap eller et selskap med lav omsetning kan det være et tegn på at aktøren har lite erfaring med å hjelpe russegrupper. Dersom selskapet går i underskudd kan det være fare for at bedriften etter hvert går konkurs, og de kan da ikke gi sponsen og eventuelle andre fordeler som er lovet.

2. Skriv inn aktøren sitt navn på Google, og trykk på mellomrom, da kommer det opp hva andre har søkt etter i sammenheng med aktøren. Gå nøye igjennom hva andre har søkt på tidligere, trykk på dem, og få en oversikt over hvorfor akkurat det er mest søkt på. Hvis det dukker opp ord som svindel, anmeldelse, konkurs eller lignende ord er det et tydelig rødt flagg på at aktøren kanskje ikke er trygg.

3. Takk alltid ja til uforpliktende møter! De fleste dugnadsaktører tilbyr uforpliktende møter for å kunne bli bedre kjent med dere som en russegruppe, og for å kunne lage et konkret tilbud tilpasset deres gruppe. Disse møtene er det bra å si ja til! Dere trenger ikke å bestemme dere for aktøren på forhånd, men det gir aktøren rom til å fortelle om hva de har å tilby dere, og dere kan stille dem spørsmål dere lurer på.

4. Hør med tidligere russegrupper! Så å si alle kjenner noen som allerede har vært russ. Hvis dere står mellom flere aktører eller generelt er skeptiske så er det lurt å ta kontakt med folk dere vet at har vært russ. Da kan dere få en oversikt over gode og dårlige erfaringer tidligere russegrupper har som kan gjøre valget deres enklere.

5. Les nøye gjennom avtaler som dere får tilsendt fra aktøren dere tenker å inngå et samarbeid med. Spør kontaktpersonen deres hos aktøren for hver minste ting dere lurer på. Få gjerne også foresatte til å være med å lese igjennom avtalen slik at dere forsikrer dere om at det ikke står noe med liten skrift eller mellom linjene.

Hvis noe virker alt for bra til å være sant, så er det som regel det også. Det er den gylne regelen. Få et totalbilde av dugnadsaktøren før en avtale skrives under slik at dere alle kan føle dere trygge, og at dere faktisk er det også. 

Hvis dere vil vite mer om hvordan det er å gjennomføre dugnader med Dugnadsiden, ta kontakt her.

Les også: Internkontrakt til russ

Hvorfor er det viktig å velge en trygg aktør?

Dersom selskapet dere har samarbeid med går konkurs har dere som russegruppe ikke krav på noe av sponsen dere er lovet. Ved å velge en trygg dugnadsaktør kan russegruppen være trygg på at varene produserer på en forsvarlig måte.

Kom i gang i dag

Det er enkelt å komme i gang, og vi hjelper deg hele veien. Hvis du ønsker å prate med oss om muligheter kan du fylle inn skjemaet, så kontakter vi deg så snart som mulig.

Gå til bestilling ➔