Dugnad for russ

Dugnad for russ

Dugnad er den vanligste inntektskilden til russetiden, enten om man er på russebuss, russebil og russevan eller konseptgruppe. Det finnes to ulike type dugnader som kan kategoriseres som salgsdugnad og arbeidsdugnad. En salgsdugnad kan eksempel være salg av dopapir, tørkepapir, sokker, tennbriketter og andre produkter. En arbeidsdugnad er en fysisk jobb, gjerne på et arrangement, konsert eller varetelling, betalingen er enten en avtalt timepris eller per oppdrag. Det er flere dugnadsaktører på markedet, og derfor viktig å velge riktig aktør.

Les også tips til russenavn

Hva er dugnad?

Dugnad er en arbeidsform for idrettslag, foreninger, skoleklasser, korps, russegrupper og andre former for grupper som trenger inntekt. Salgsdugnad er den vanligste formen for dugnad for at idrettslag, skoleklasser og russegrupper skal få inn penger for å nå sitt mål, enten det er nytt utstyr, en klassetur eller russetiden.

Hvordan komme i gang med dugnad

For ha dugnad er det noen ting som er viktig å ha klart. Det første dere gjør er å se hvilke aktører som finnes, hvilke produkter de tilbyr og hva betingelsene for bestilling er. De fleste aktører tilby også goder i form av spons mot at dere gjennomfører dugnader.

Les også: Hvordan velge en trygg dugnadsaktør.

Det viktigste å ha på plass er å vite hvor skal varene leveres og hvem skal være fakturamottaker. Det er store varer som kan ta mye plass, så det er smart å velge en adresse hvor det er god plass utenfor huset. Fakturamottakeren må være over 18 år og det kan være smart å ha en internkontrakt allerede før første runde med dugnader. Les om kontrakter på Russehjelpen her.

Salgsdugnad for russ

Den mest vanlige formen for dugnad for russ er salgsdugnader. Eksempler på salgsdugnader er sokkedugnad, dorulldugnad, tørkerulldugnad, kake dugnad og tennbrikettdugnad. På den første salgsdugnaden bygger russegruppe opp en kundegruppe som er viktig å ta vare på til neste dugnadsrunde. Produktene som blir solgt er forbruksvarer og kundene går etter hvert tom og trenger påfyll. Det er med andre ord mange russegrupper som har flere dugnader og selger til de samme kundene. 

Ha full kontroll på kundene med en bestillingsliste, skriv ned hvem som skal ha, hvor mange sekker, mottatt betaling osv. Denne bestillingslisten gjør at neste dugnadsrunde vil gå mye raskere da dere allerede har en kundegruppe. De fleste dugnadsakøter har både bestillingslister, salgsark og flyers som kan brukes for å gjøre salget enda lettere. Dette kan også lages selv, med navn, kontaktinformasjon og hvor mange sekker med for eksempel doruller og tørkeruller kunden skal ha.

Les også: Russetid budsjett

Hvordan gjennomføre salgsdugnad

For å gjennomføre en salgsdugnad er det en del ting som må være på plass, man må fordele rollene som leveringsmottaker og fakturamottaker. Her er en liste over ting som er viktig å ha på plass for å gjennomføre en salgsdugnad.

Velg produkter. Det finnes mange salgsprodukter russegrupper kan velge mellom, vi anbefaler derfor å ta seg tid til å lese om produktene og finn ut hva som passer best for hver gruppe. Dugnadsaktører er flinke til å veilede hvilke produkter som passer i det området det skal selges, samt opplyse om sesongbaserte produkter. Som for eksempel tennbriketter. 

Leveringsdato og mottaker. En på russegruppe må stå som leveringsmottaker og får varene levert hjem til seg. Da er det viktig å velge en leveringsdato som passer alle medlemmene. Avtal en dag hvor alle i medlemmene kommer for å hente sine varer, på den måten slipper leveringsmottaker å oppbevare alle varene hos seg over lenger tid.

Fakturamottaker. De fleste dugndsaktører har en regel om at fakturamottaker må være over 18 år, dette er for deres sikkerhet og at ingen under 18 år skal stå ansvarlig for å betale fakturaen. Dersom ingen av medlemmene er 18 år anbefaler vi å hører om en forelder kunne stilt opp på deres vegne.

Start salget allerede fra bestilling! Fra det øyeblikket bestillingen er lagt inn er det smart å begynne salget. Ta kontakt med familie, venner og naboer og hør om de vil ha varer. Det er allerede bestemt hva som selges og når varene kommer, på den måten kan dere ha gjort unna store deler av salget allerede før varene kommer og det gjenstår kun å levere de ut.

Ønsker dere salgsdugnad? Les mer og bestill her.

Arbeidsdugnader for russ

Arbeidsdugnad innebærer at russegrupper utfører fysisk arbeid, som varetelling, vakthold, stå i kiosk eller lagerarbeid. Russegruppen vil få betalt enten basert på timelønn eller en forhåndsbestemt sum for hele jobben. Arbeidsdugnader er noe for alle typer grupper, enten man er russebuss, russevan, russebil, konsept eller vandreruss. Det finnes arbeidsdugnad for enhver gruppe.

Les også Hvordan få dere flest arbeidsdugnader

Russebuss fra Romerike tjente 400.000

Det er stor variasjon hva ulike russegrupper tjener på salg og arbeidsdugnader. Mange grupper har flere dugnader og tjener derfor mer, mens noen russegrupper har kun en dugnad. 

Dugnadsiden har hjulpet flere tusen russegrupper med å tjene flere titalls millioner kroner. En av disse gruppene er Hvelvet 2020 fra Romerriket, som hadde totalt syv salgsdugnader og 20 arbeidsdugnader. Dette gjorde at de fikk en fortjeneste på ca 450.000 kr. Gruppen var også gjester på God Morgen Norge på TV2.


Hvorfor skal man gjøre dugnader?

Mange russegrupper har budsjetter til russebuss, russebil, russevan eller andre russe aktiviteter. Ved å gjennomføre dugnader reduserer man egenandelen til medlemmene på russegruppen.

Hva er den beste dugnaden?

Det er ingen fasit på hva som er den beste dugnaden, men en av de mest populære dugnadene er dopapir dugnad. Det er dugnaden med høyest fortjeneste og er en av de enkleste å gjennomføre.

Hvor mange dugnader bør man gjøre?

Det kommer an på hvor mye russegruppen har i budsjett, hvor mye man ønsker å tjene på dugnader og hvilke behov man har. Vi anbefaler alle russegrupper å ta et uforpliktende møte med en sponsorsjef i Dugnadsiden for å få svar på alt rundt dugnader og russetid

Hvordan tjene penger til russ?

Den enkleste måten å tjene penger til russ er ha dugnad toalettpapir, tørkepapir, sokker eller den populære dugnad kaker! Les mer om de populære produktene våre her.

Registrer dere her for et uforpliktende tilbud med dugnader!

Kom i gang i dag

Det er enkelt å komme i gang, og vi hjelper deg hele veien. Hvis du ønsker å prate med oss om muligheter kan du fylle inn skjemaet, så kontakter vi deg så snart som mulig.

Gå til bestilling ➔