Dugnad med forhåndssalg

Dugnad med forhåndssalg

Salgsdugnader er ofte en av hovedinntektene til idrettslag, skoleklasser og russegrupper. Pengene brukes gjerne på treningsleir eller cuper med idrettslaget, klassetur til Berlin eller leie russebuss til russetiden.

Det finnes to måter å gjennomføre en salgsdugnad, enten ved å bestille x antall varer til alle som skal selge for så å selge varene så fort man får de, eller ved å forhåndsselge. Her har vi skrevet om både ulempene og fordelene med forhåndssalg.

Les også: Alt om salgsdugnader

Hva er forhåndssalg? 

Forhåndssalg betyr at man selger før man bestiller dugnad. Det er en risikofri dugnad da man sikrer seg kunder før man forplikter seg til noe form for bestilling av varer. 

Les også: 5 salgstips for skoleklasser

Hvordan fungerer forhåndssalg

Planlegging. Før dere selger er det viktig å sørge for at dere har det dere trenger på plass, selv om dere ikke skal bestille varer med en gang. Dere må avtale hvor lang tid dere har på å forhåndsselge, leveringsdato, hvem som skal få varene levert hjem og hvem som skal stå som fakturamottaker. PS: husk at fakturamottaker må være over 18 år. 

Vi anbefaler som regel en salgsperiode på rundt 2 uker. Dette sikrer at de første til å bestille ikke venter alt for lenge før de mottar varene samt at prosessen ikke drar ut.

Produkter. Så fort dere har valgt leveringsmottaker, fakturamottaker og bestillingsdato gjenstår det kun å velge hvilke produkter dere ønsker å selge. Hos Dugnadsiden kan dere velge mellom dopapir, tørkerull, sokker, tennbriketter og julekort. Dette er lettsolgte produkter som man også kan selge flere ganger.

Salg. Når dere har bestemt dere for varer kan dere laste ned salgsark og bestillingslister som dere bruker til salget. Legg ut salgsark på sosiale medier og gå på døren til familie, venner og naboer. Det er smart å bruke bestillingsliste når dere forhåndsselger, her skriver dere ned alle kundene dere får, hvilke produkter de ønsker og om varene er levert og betalt for. Det er normalt å ta betaling for varene når dere leverer de ut, gjerne med Vipps.

Bestilling. Det er mange måter å løse dette på. Vi ser ofte at dugnadsansvarlig har en excel oversikt over alle som er med og får oppdateringer på hvor mye hver enkelt har solgt. Dette gir dugnadsansvarlig og fakturamottakeren god kontroll og gjør bestillingen lettvint.

Levering. De fleste produktene blir levert på paller med lastebil, noen produkter blir også sendt med posten og bestiller vil da kunne hente varene på nærmeste postkontor eller post i butikk. For å slippe å oppbevare flere paller med produkter i innkjørselen, klubbhuset, skolegården eller på på gårdsplassen er det viktig å avtale at alle henter varene sine fortløpende. Leverings skjer mellom 08:00 og 16:00 i ukedager.

Betaling. Noen dager etter leveringen mottar dere en faktura med 14 dager forfall. Dersom ikke alle betaler når de henter varene er det derfor viktig at de overfører sin del innen de 14 dagene.

Fordeler og ulemper med forhåndssalg

Det største fordelen med forhåndssalg er at det er en risikofri dugnad, dere forplikter dere ikke til en bestilling og betaling før dere vet at dere har kunder som skal kjøpe. Dere trenger heller ikke å bekymre dere for retur av varer og det som hører med til det, for det antallet dere bestiller er det antallet dere allerede har solgt. Dere bestemmer selv hvor lenge salgsperioden skal vare og hvilke varer dere skal selge. Dersom dere setter et minimumskrav har dere uansett tjent en garantert sum, men som regel blir det solgt mye mer enn minimumskravet.

Hvem tilbyr forhåndssalg?

Dugnadsiden tilbyr forhåndssalg på dugnad. Dugnadsiden har hatt dugnader siden 2011 og er en av Norges største og tryggeste dugnadsaktører. Hos Dugnadsiden får dere et bredt utvalg av ulike produkter av topp kvalitet. Alle produkter er av merket Dugnadsiden og levert av kjente og trygge underleverandører. Dugnad toalettpapir er den mest populære, men nå har også dugnad med kaker blitt en favoritt.

Les om alle våre produkter.

Salgstips til forhåndssalg

Kontakt venner og bekjente. Den enkleste, og for mange, den hyggeligste måten å selge på, er å banke på dørene til naboene, familie, venner og bekjente. Når det er gjort er det nest beste å løfte opp telefonen og ringe rundt. Det er mer effektivt og personlig å ringe kontra å sende en melding, og dette kan øke salget betraktelig.

Legg ut på Facebook og Instagram. Dere burde legge ut salgsark på Facebook og Instagram for å spre budskapet og selge på nett. Vi anbefaler å be foresatte om å gjøre det samme da de kan ha et annet nettverk og nå ut til enda flere.

Inkluder foreldre og foresatte. Spør foreldre og foresatte om de kan ta med salgsark på arbeidsplassen og poste på sine sosiale medier, det kan være flere av deres kollegaer og venner som ønsker å støtte og dere kan få mye salg gjennom deres kontakter. Foreldre kan sende mail til kolleger og høre med sine venner.

Salgsargumenter. Tenk gjennom hvorfor kundene burde kjøper akkurat disse produktene, fortell om kvaliteten, hvor mange lag det er, om det er mykt og om produktet har noen sertifiseringer eller merkingen. Et eksempel er at Dugnadsiden sitt dopapir og tørkepapir er Svanemerket og merket med Grønn Punkt. I tillegg kan det være at bedriften støtter hjelpeorganisasjoner og at deler av overskuddet går til disse. I Dugnadsiden går deler av overskuddet vårt til WWFs arbeid mot truede dyrearter med fokus på isbjørner.

Hjelp hverandre. Dersom det er en eller flere på gruppen som selger mer enn resten, kan de hjelpe de andre medlemmene som sliter. Husk at dere er en gruppe og jobber sammen om et felles mål.

Gjentagende dugnader. Dere kan enkelt tjene mer på samme kunder ved å ha gjentagende dugnader. Varene dere selger er forbruksvarer, så etter hvert vil kundene trenger påfyll. Da får dere inn penger jevnt, og dugnadene blir enklere for hver gang.

Stå på. Det siste salgs tipset er å stå på, hold motivasjonen oppe og ikke gi dere før alle produktene er solgt. Dersom man sliter veldig med salget kan man høre med dugnadsaktøren om noen tips for å få det til å gå opp.

Idrettslag tjente over 178.000 kr på forhåndssalg

Fra mars 2020 til april 2021 gjennomføre Asker Turn fire runder med salgsdugnader, alle med forhåndssalg. På disse fire rundene har idrettslaget tjent over 178.000 kr. 

Dopapir og tørkepapir er produkter alle trenger og det er utrolig greit å ha en sekk i boden. Det har også vært veldig kjekt å gå rundt i nabolaget og snakke med naboer mens man selger varene. Vi skal ha en ny runde til høsten og gleder oss!  - Silvia Kolstad, Asker Turn.

Les også: 6 salgstips for idrettslag

Hva er forhåndssalg?

Forhåndssalg betyr at man selger før man bestiller dugnadsvarer. Det er en risikofri dugnad da man sikrer seg kunder før man forplikter seg til noe form for bestilling av varer.

Hva er fordeler og ulemper med forhåndssalg?

Fordelen med forhåndssalg er at det er en risikofri dugnad og dere trenger ikke tenke på retur. Ulempen med forhåndssalg er at noen kan selge veldig mye mer enn andre, og da ikke delta like mye. Dere kan også bli nødt til å betale fraktkostnader hvis bestillingen ikke går opp i paller.

Hvordan fungerer forhåndssalg?

Forhåndssalg fungerer ved at gruppen tar i mot bestillinger fra kunder, for så å legge inn bestilling etter salg.

Hvem tilbyr forhåndssalg?

Dugnadsiden.no tilbyd forhåndssalg. Ta kontakt for hjelp!

Kom i gang i dag

Det er enkelt å komme i gang, og vi hjelper deg hele veien. Hvis du ønsker å prate med oss om muligheter kan du fylle inn skjemaet, så kontakter vi deg så snart som mulig.

Gå til bestilling ➔