Hvilken farge skal man ha på russebuksa?

Hvilken farge skal man ha på russebuksa?

Det finnes mange forskjellige farger man kan ha på russedressen, de fleste er rød- eller blåruss. Men visste du at det egentlig er spesielle farger for forskjellige linjer?

De fire mest vanlige fargene er rød, blå, svart og grønn. Hver farge representerer hva du har studert på videregående og da hvilken type yrke du sikter deg inn på. Før hadde man alltid den fargen man «hørte til», men nå er det litt mer avslappet og man velger den fargen man har lyst til.

Les også: Hvordan skaffe sponsor til russetiden?

De vanligste fargene på russebuksa

Rødruss er det som er mest normalt og det de fleste velger å være. For å være rødruss skal man egentlig ha oppnådd generell studiekompetanse på videregående. Enten det er gjennom studiespesialisering, medier og kommunikasjon, musikk, dans og drama eller påbygg.

Blåruss er den nest mest populære russefargen og det har blitt flere som velger å være blåruss fremfor rødruss. For å være blåruss skal man ha gått studiespesialisering med økonomi eller service og samferdsel. Altså er det de som sikter seg inn på business og økonomi som opprinnelig skal være blåruss.

Les også: Hvordan velge en trygg dugnadsaktør

Rødruss, blåruss, hvilken farge russ kan man være?

Foto: Russedress

Alternative farger på russedressen

Svartruss er opprinnelig de som går på yrkesfaglige studier, utenom service og samferdsel. For eksempel er det de som går elektro, bygg og anlegg eller helse og sosial. Nå ser man ikke mange svartruss lenger, men det er også fordi flere velger å ta påbygg de siste årene og dermed oppnår generell studiekompetanse og blir rødruss.

Grønnruss er en ganske ny russefarge og kom først i 1995. Her finner vi Norges framtidige bønder og landbruksarbeidere, som har gått naturbruk og landbruk. Det er så godt som ingen grønnruss i byene, men så fort man kommer litt ut på landet er det flere grønnruss.

Gullruss er elever som sitter i skolen sitt russestyre, eller i Russens Hovedstyre. Gullruss får egne russekort i gull, men bruker bukser/dresser i vanlige farger som rød, blå osv. På noen skoler er det også vanlig at russepresidenten har gullparkas.


Russedresser kan bestilles av blant annet Russedress.

Kom i gang i dag

Det er enkelt å komme i gang, og vi hjelper deg hele veien. Hvis du ønsker å prate med oss om muligheter kan du fylle inn skjemaet, så kontaker vi deg så snart som mulig.

Gå til bestilling ➔