Hvilken farge skal man ha på russebuksa?

Hvilken farge skal man ha på russebuksa?

Det finnes mange forskjellige farger man kan ha på russedressen, de fleste er rødruss eller blåruss. Men visste du at det egentlig er spesielle russebukse farge betydning? De fire mest vanlige fargene er rødruss, blåruss, svartruss og grønnruss. Hver farge representerer hva du har studert på videregående og da hvilken type yrke du sikter deg inn på. Før hadde man alltid den fargen man «hørte til», men nå er det litt mer avslappet og man velger den fargen man har lyst til.

Rødruss

Rødruss er det som er mest normalt og det de fleste russ velger å være. For å være rødruss skal man egentlig gå generell studiekompetanse på videregående. Enten det er gjennom studiespesialisering, medier og kommunikasjon, musikk, dans og drama eller påbygg.

Les også: Hvordan skaffe sponsor til russetiden?

Blåruss

Blåruss er den nest mest populære russefargen på russedressen og det har blitt flere som velger å være blåruss fremfor rødruss de siste årene. Å ha blå farge på russebuksen betyr at man har gått studiespesialisering med økonomi eller service og samferdsel. Altså er det de som sikter seg inn på business og økonomi som opprinnelig skal være blåruss. Det er også visse skoler som har tradisjon å være blåruss. Dette gjelder blant annet Oslo handelsgymnasium (OHG).

Les også: Alt om russekort

Foto: Russedress

Svartruss

Svartruss er opprinnelig de som går på yrkesfaglige studier, utenom service og samferdsel. For eksempel er det de som går elektro, bygg og anlegg eller helse og sosial. Nå ser man ikke mange svartruss lenger, men det er også fordi flere velger å ta påbygg de siste årene og dermed oppnår generell studiekompetanse og blir rødruss.

Hvitruss

Viste du at hvitruss er en farge på russedressen? Dette er en av de sjeldnere fargene på russebuksen. Hvitruss er hovedsakelig elever som fullfører videregående på idrettslinje, men dette har de senere årene vært mer vanlig å bli rødruss. I noen områder er det fortsatt tradisjon å være hvitruss, og Tromsdalen videregående skole ved Tromsø har fortsatt tradisjon om hvitruss.

Grønnruss

Grønnruss er en ganske ny russefarge og kom først i 1995. Her finner vi Norges framtidige bønder og landbruksarbeidere, som har gått naturbruk og landbruk. Det er så godt som ingen grønnruss i byene, men så fort man kommer litt ut på landet er det flere grønnruss.

Gullruss

Gullruss er elever som sitter i skolen sitt russestyre, eller i Russens Hovedstyre. Gullruss får egne russekort i gull, men bruker bukser/dresser i vanlige farger som rød, blå osv. På noen skoler er det også vanlig at russepresidenten har gullparkas.

Rosaruss

Rosaruss er russ som går i barnehagen. Dette er fortsatt en russefarge den dag i dag, og noen barnehager pleier å kle seg ut som rosaruss under russetiden.

Oransjeruss

Oransjeruss er ikke lenger en russefarge men ble tidligere brukt for elever som hadde fullført ungdomsskolen.

Les også: Hvordan velge en trygg dugnadsaktør

Bestilling av russedress / russebukse

Det finnes flere leverandører av russedress / russebukser. På Russehjelpen finner dere en oversikt over ulike leverandører på russeklær. De to største og mest seriøse aktørene er Russedress og Russeservice, som har lang erfaring med russeklær. 

Hvilken farge russ er jeg?

Det er ikke lenger noe krav for å være en farge russ, man velger fritt.

Hva er blåruss?

Alle kan være blåruss, men før var det de som hadde gått studiespesialisering med økonomi eller service og samferdsel.

Hva er rødruss?

Alle kan være rødruss, men før var det de som oppnådde generell studiekompetanse som var rødruss,

Hva er gullruss?

Gullruss er elever som sitter i skolen sitt russestyre, eller i Russens Hovedstyre.

Kom i gang i dag

Det er enkelt å komme i gang, og vi hjelper deg hele veien. Hvis du ønsker å prate med oss om muligheter kan du fylle inn skjemaet, så kontakter vi deg så snart som mulig.

Gå til bestilling ➔