Hvordan skaffe sponsor til russetiden?

Hvordan skaffe sponsor til russetiden?

Det er ingen tvil om at russetiden koster mye penger. Noen grupper er så heldige å få en eller flere sponsorer slik at litt av russetiden kan bli dekket, mens andre grupper dekker alle kostnader med egne metoder. I denne artikkelen kan du finne ut mer om hvordan din russegruppe kan bli sponset, og hvordan dere bør gå frem.

Hva er en sponsor?

En sponsor er en privatperson eller et selskap som støtter en forretning, kampanje, idrettsutøver, eller i dette tilfellet en russegruppe for å til gjengjeld oppnå promotering av sin virksomhet. Promoteringen skal skape verdi for personen eller selskapet som sponser, slik at pengene de har sponset med senere viser resultater. I noen tilfeller velger også privatpersoner/selskaper å sponse noen uten å kreve noe tilbake. 

Les også: Russetid budsjett

Hvordan få sponsor hos en russeaktør?

Det finnes flere russeaktører som gjerne sponser russegrupper, og dette er ofte første steg når man danner en russegruppe. Husk å vær varsom ved valg av russeaktør, sjekk med foreldre og andres erfaringer for å forsikre dere om at aktøren er trygg. Den enkleste måten å bli sponset av en russeaktør er å kontakte den aktøren dere ønsker som sponsor via nettsiden, mail, telefon, Messenger eller Instagram, og spørre om et møte. Noen russeaktører som sponser mange russ er RussebussRussedressHøvik Hørsel og Dugnadsiden.

Sjekk alltid russeaktøren på proff.no. Alle norske aksjeselskaper er pålagt å ha offentlige tall. Her kan du se hvor mye selskapet omsetter for i året, hvor lenge de har holdt på samt hvor mye de har i overskudd eller underskudd. Vær ekstra varsom dersom det er et nytt selskap, selskap med lav omsetning eller underskudd.

Les også: Hvordan velge en trygg dugnadsaktør

Hvordan få andre aktører som sponsor?

Videre kommer det som er hakket mer krevende – nemlig å finne en sponsor som ikke er en russeaktør. Det ligger mange risikoer ved å sponse en russegruppe, og det er ikke alle selskaper som ønsker å ha navnet sitt involvert i hva en russegruppe eventuelt finner på å gjøre i russetiden. Her er noen tips til hvordan dere kan gå frem:

 • Tenk over hvilke selskaper som markedsfører seg til unge mennesker – det er disse som har behov for promoteringen deres.

 • Det vil være høyere sannsynlighet for at lokale selskaper er interessert i å sponse akkurat dere

 • Kontakt dem på telefon eller mail for å høre om muligheter. Om de ønsker så book et møte.

 • Fortell dem spesifikt hva dere kan gjøre for dem, for å skape verdi tilbake. Eks: Dele ut vareprøver, spre positivitet på sosiale medier, jobbe litt for dem, ha sponsorens logo på klær/kjøretøy/banner, og lignende

 • Vær profesjonelle – sørg for at sponsoren forstår at dere tar sponsorens rykte på alvor, og at dere oppfører dere ordentlig under russetiden

 • Vær spesifikke og realistiske på hva dere håper på å få sponset

Her er noen eksempler på hvor dere kan finne sponsorer:

 • Jobben til foreldre og familie

 • Familiebedrifter

 • Lokale bedrifter – malingbutikk, byggevarekjeder/butikker, andre utstyrsbutikker, dagligvarebutikker o.l.

 • Energidrikkeleverandører

 • Skjønnhetssalonger

Hvordan har grupper fått det til tidligere?

Vi har tatt en prat med noen av jentene fra Dugnadsiden-bussen modumjentene2021, som allerede har skaffet seg noen sponsorer på egenhånd.

– Vi har ordnet spons hos to skjønnhetssalonger, en familiebedrift, og en bedrift hvor noen av foreldrene våre kjenner de som jobber der. Vi får rabatter på behandliger og produkter, penger fra familiebedriften og penger for å samle inn bilbatterier, forteller sponsorsjef Sirèn Ebbesberg Rolfsrud.

Jentene har også kontaktet den lokale banken i Modum for å høre hva mulighetene er.

– Vi fikk tilbud, men det var mer som en arbeidsdugnad – altså at vi jobber for alt vi tjener inn, sier dugnad- og økonomisjef Hedda Medalen.

Jentene har tilbudt seg å ha logo på bussen, men det er ikke stor etterspørsel for dette.

– Det er ikke mye de forskjellige sponsorene krever tilbake. Hos familiebedriften skal vi vaske noen lastebiler/gravemaskiner innvendig, men krever ikke mye jobb i forhold til pengene vi får sponset. Skjønnhetssalongene skal kanskje legge ut litt bilder av resultatene våre, og få PR på den måten. Hos bilbatteri-sponsoren får vi betalt per bilbatteri vi leverer inn, men vi skal prøve å tilby dem noe som gjør at vi kan bli sponset med ekstra penger. Det er jo også noen foreldrene våre kjenner til, legger Sirèn til.

Sammen med Sirèn er Kamilla Oddby sponsorsjef på bussen, og de forteller hvordan de gikk frem for å finne sponsorer.

– Kamilla og jeg satt oss sammen og tenkte litt, og deretter tok vi det opp på bussmøte. Alle jentene kom med forslag til hvem de kunne tenke seg å ha som sponsor, og vi ble enige om hvem vi skulle spørre. Deretter sendte vi sponsorsjefene ut mailer, hvor vi skrev litt om gjengen og hva vi ønsker å oppnå.

– Måten vi gikk frem på var egentlig å sende ut så mange mailer som mulig, med fokus på lokale bedrifter og de vi følte vi hadde sjans hos. Jeg tror grunnen til at vi fikk en del positive svar nettopp var fordi de er lokale, sier Sirèn.

Jentene anbefaler andre grupper å sende ut mail til absolutt alle de kommer på.

– Ikke være redde for å få nei, de er det mange av. Bruk foreldre som referanser dersom dere vet at noen i bedriften kjenner dem, og så er det lurt å legge ved bilde av gruppen for å øke troverdigheten, informener Sirèn.

Hvor mye kan vi få av en sponsor?

Det er vanskelig å svare på da det er mange ting å ta hensyn til. Fra lokale bedrifter er det ikke uvanlig å få mellom 5 000 og 10 000 kr. Andre sponsorer kan stille opp med andre tjenester som er verdt like mye og er minst like viktig.

Hva skal til for å bli sponset av Dugnadsiden?

Det beste tipset vi kan gi alle russegrupper er å ta et uforpliktende møte med en sponsorsjef. Da går sponsorsjefen gjennom alle fordelene og spons deres russegruppe kan få.

Kom i gang i dag

Det er enkelt å komme i gang, og vi hjelper deg hele veien. Hvis du ønsker å prate med oss om muligheter kan du fylle inn skjemaet, så kontakter vi deg så snart som mulig.

Gå til bestilling ➔